Hej. Jag heter Marion och jag är missbrukare.

Det är hög tid att någon adresserar det tysta missbruket. Tusentals människor går dagligen omkring och kämpar mot abstinens och tvångstankar. Det som börjar som en enkel puff av vilken man får omedelbar ångestlindring, slutar snart i ett tungt beroende som är nästan omöjligt att göra sig fri från. Drogen finns i varje butik och vem som helst kan falla dit. Vanligast är att man redan som liten introduceras för detta djävulska påfund och så snart man utvecklat motoriken börjar man spruta själv.

Vi talar om nezeril. Det är så enkelt. Man blir lite förkyld en dag och innan man vet ordet av sitter man och kallsvettas och kan inte tänka på annat än nästa skjut. Typ ett år senare. Så fort man fått det lovar man sig själv att detta var sista gången. Aldrig mer ska man springa runt gråtfärdig och låta som en kvävd anka medan man förklarar för omgivningen att man aldrig kommer att kunna sova mer. Eller vara lycklig. Någonsin. Om man inte genast får ångestlindring. Festen kan man ställa in för vem fan kan festa när snoken håller på att förstöra hela ens liv? Eller när man är död för den delen. Man kan inte leva utan att andas och andas kan man inte genom näsan och om man då äter är det detsamma som omedelbart självmord. Och äta bör man annars dör man? Jag är förvånad att ingen talar om detta.

Så när man genomlidit detta en gång börjar man försäkra sig om att man alltid har en nezeril i handväskan eller jackfickan. Ifallattom liksom. Ifallattom blir det ju ändå 7 gånger om dagen nu och till slut inser man att man behöver en ny liten hylsa eftersom den man har är slut. Alltså, tillräckligt slut för att det ska finnas ett behov att införskaffa en ny men inte tillräckligt slut för att kasta bort. Skakar man på flaskan eller trycker den mot den lysande mobildisplayen, tv:n, närmsta lampa eller något liknande kan man förnimma ett par droppar i botten som kan komma till användning vid en eventuell katastrof i framtiden. Efter ett tag har man nu en gedigen samling av ”tomma” flaskor på väl utvalda ställen i hemmet. Under kuddar, bäddmadrassor, i alla jackfickor, i badrumsskåpet, i bilen. You name it. De bara finns där.

När man plötsligt vaknar mitt i natten med snoken totalt igensatt kan detta vara en välsignelse. Man får då samla på sig sina nezerilslattar och bege sig mot närmsta verktygslåda eller köket för att dyrka upp dem och helt sonika hälla in slattarna i den längtande näsan. Samtidigt med lindringen kommer skammen medan man tittar sig omkring och ser likdelar av trasiga flaskor över hela diskbänken. Brödkniven har blivit ganska väl tilltrasad, fingret blöder lite och man undrar i sitt stilla sinne om någon gått förbi och tittat in. Det är ju knappast så att man satte på sig kläder under abstinensanfallet.

Något av det värsta som kan hända är när alla affärer verkar ha drabbats av torka. Man blir då så illa tvungen att ta till radikala åtgärder och köpa otrivin comp. Gärna med mint för att maximera tortyren. Detta kan liknas vid att koppla en brandslang full av svavelsyra till näsborren och dra igång på maximalt tryck. Detta glömmer man gärna mitt i natten när man famlar efter puffen. Plötsligt sitter man spikrak i ryggen i sängen och biter sig i handen medan man svär långa ramsor inne i huvudet och inser att man förmodligen aldrig kommer att kunna känna en doft mer i hela sitt liv. När håret lagt sig ner igen kan man ändå förnöjt somna om. Och andas. Tills det blir morgon. Då vaknar man och inser att det gör förbaskat ont i näsan.

Detta avhjälper man med nozoil! Nozoil är olja som ska smörja upp den stackars näsan. Nozoil köper man väldigt sällan så man rotar i pufflådan bredvid sängen, finner den stackarn och sprutar snabbt ett par sprut extra. Det är ju bara olja. Skitnaturligt. Man blir där och då äckligt medveten om att man i allra högsta grad visst har luktsinnet kvar och att olja som legat i en låda i 3 år inte har i näsor att göra.

Det är här man börjar vakna upp. Man inser att det inte kan fortsätta längre. Man erkänner för sig själv att man behöver 4 skjut istället för två och att det nog ändå är en underdrift… Så man bestämmer sig för att söka hjälp. Man ska vara stark och bryta med missbruket. För det ordet kan man använda nu när man har bestämt sig för att bli nykter. Man är inte längre belagd med skam och skuld utan har nu växt till en stark individ som ska sätta sig över demonen. Så man börjar fråga runt. Man kontaktar vården för att få riktigt bra tips! Då får man tips som:
”Det är bara att bita ihop”. Jaha? Bita ihop och andas genom öronen påssiblä? Jag kan inte det. Så. Nästa.

”Det är bara att sitta upp och sova”. Very well. Då gör jag det medan du bara ligger ner när du går till affären.

”Det är viktigt att hålla huvudet högt!  Tack. Hjälpsamt verkligen. Jag är 156,5 cm och lider av en åkomma som gör att min näsa är fast i mitt ansikte oavsett var jag har ansiktet. Hade det inte varit ett problem hade jag helt sonika lagt ifrån mig snokfan tills den var normal igen.

”Andas frisk luft”. Tack. Verkligen. Du har verkligen förstått problemet som ju inte alls består i att jag inte kan lyckas få in någon form av luft genom näsan. Att jag inte tänkte på detta tidigare.

”Gå till apoteket så får du något kortisonpreparat”. Detta låter som något som kunde bringa lite hopp i mörkret! Yes box. Apoteket it is. Och visst finns det fina preparat. Som verkar inom tre dagar. Jag har ingen nytta av fria luftvägar i mitt fack på bårhuset.

”Stryk lite Vicks blå under näsan!” Jättelustigt verkligen. Som om det inte är illa nog att jag nu är så täppt i näsan att ögonen står ut ur huvudet som två agiterade pingisbollar och ingen foundation i världen kan dölja det illröda stoppljuset, ska jag alltså ha en helt verkningslös strimma av kladd under näsan. Denna metod är särskilt effektiv för den som ska gå på dejt och vill vara säker på att inte ligga.

Nu börjar det göra ont i öronen eftersom ögonen redan börjat släppa muskler. Så det är bar att ila iväg till affären och köpa lite nezeril. För det är faktiskt inget missbruk. Det är ju bara en vanlig snuvmedicin. Alla gör det! Förresten kan jag sluta precis när jag vill!(!!!)

Publicerat i Blog. Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Lämna Trackback.

6 Responses to Hej. Jag heter Marion och jag är missbrukare.

 1. Sanna säger:

  Såhär gör du:

  Köp sinova på apotek/hälsokost. (Små piller som verkar avsvällande på slemhinnorna, works like a fucking charm!)
  Trappa ner på styrkan tills du klarar dig med några puffar barnNezeril.
  Nu är det dags att lägga ner,
  gör då det med en näsborre i taget.
  Bestäm dig för att enbart spraya i ena, oavsett vad.
  Sen får du gå runt i några dagar och vara aptäppt i ena näsborren tills det ger med sig.
  Inte så att du kommer att gå upp i brygga av lycka, men du kvävs ju inte heller.
  Sen när det har släppt, så tar du och kör cold turkey.
  You can do it!

 2. Mariohn säger:

  Haha tackar! Jag ska göra det. Om det nu skulle bli ett problem alltså…

 3. e-beth säger:

  Hehe, intressant fenomen! Finns det några stödgrupper för detta!? ;-p
  Jag har vid ett par tillfällen gått upp på morgonen och hittat en tång och en uppbruten nezerilflaska på handfatskanten, då är det min äldste son som fått slut på nässprayen. Själv hade jag nog inte ens kommit på tanken att bryta upp en nezerilbehållare. Nåväl, ser att du fått bra tips här ovan.

 4. Emma säger:

  Eller så gör du som jag och varvar med Otrivin (helst menthol, whoa!) och fortsätter intala dig själv att du inte har något problem ;-)

  Känner annars igen mig i det du skriver, fast behovet gick tvärt ned till ett sprut per natt när vi skaffade luftfuktare! Helt klart vart varenda krona. Vi går igenom typ två liter vatten per natt, dessutom Inga torra läppar eller känsla av halsont på morgonen längre!

 5. E säger:

  Sjukt rolig är du. Mer! Mer!

 6. Efron säger:

  Shit snacka om i-landsproblem. öppna mun för fan :)

  Kan knappt andas med näsan alls ena borren e helt täppt, har knäckt den ett par gånger i ungdomen kan ju vara därför

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.