Fan vad moderna vi är!

Jag kommer att drabbas av diverse ätstörningar och dö i förtid i rent självförsvar. Folk fikar och fikar och fikar så att jag inte förstår hur all fika får plats. Fikan är inte längre en trevlig aktivitet som utövas lite då och då av människor som är hungriga tillsammans. Fikan är en obligatorisk förutsättning för att man ska kunna umgås alls. Det har blivit en normal fråga som är självklar och lika given som ”hur är läget?”, ”tack för senast” osv. Det verkar helt omöjligt för människor att föreslå en träff utan att använda orden ”ska vi ta en fika?”.  Folk fikar maniskt till höger och vänster. Missförstå mig rätt nu. Det är inget ont i att ta en fika med någon. Men att fika sig igenom varje träff man någonsin har med alla människor man har någon form av relation till kommer att leda till graviditet utan foster och skavsår på låren. Fikan har dessutom tagit helt sjuka vändningar. Nu fikar folk själva! Försök sätta er på ett tåg utan att vara livrädda för att skållas till döds av de miljarder kaffekoppar med lock som trallar runt i folks händer. Inte åka tåg eller buss utan den obligatoriska kaffemuggen i handen. Det är nämligen status! Hälften av kaffemuggsbärarna har säkert inget i sina pappersmuggar. De är som tomma fartkameror som bara är där för att få folk att förstå en poäng. Det vet jag eftersom jag själv känner för att bära omkring en tom pappmugg eftersom det ser så mysigt ut. Möjligtvis med lite vatten i så att jag kan sörpla sådär härligt och viktigt. ”Jag dricker kaffe medan jag färdas. Se hur avslappnad, världsvan och mysig jag är”- .

 

Ingen kan möjligtvis dricka så mycket kaffe utan att ständigt ockupera en offentlig toalett och det vet vi ju alla att fina människor inte vill utsätta sig för. Och jag har aldrig sett en människa med pappmugg och headset sitta i en buske och se förnäm ut. Men kaffemuggen finns där… Hela dagen. Detta har kaffeserverarna givetvis snappat upp och gemene idiot inser inte alls att det är något konstigt med att en pappmugg blaskigt kaffe kostar 100 spänn. Eller så gör de det…Men en pappmugg kaffe berättar ju åtminstone för omvärlden att du är medveten om ett främmande land som heter Amerika och att du känner till starbucks. Status. Identitet!! Nu när tuppkammen är ute och ordet ”alternativ” är ett minne blott.

 

Det har gått så långt att det är meningen att man ska känna sig oförskämd om man bjuder hem någon utan att ha adekvat fika att bjuda på. Helst ska du ha bakat själv samma dag men det är väl ok om du har handlat hos närmsta bageri. Något av det måste du ha gjort annars vill man väl inte umgås med dig? Att föreslå en promenad är detsamma som att säga att någon är fet (vilket säkert är sant eftersom de fikat för mycket) och att gå och shoppa tillsammans är detsamma som att åka till ett ställe med ett bra café. Fika har helt enkelt blivit den form av umgänge som bara kan ersättas av mobilumgänge. Och det lär vara det värsta. Jag minns med glädje när våren nalkades och jag struttade hem efter skolan, i sällskap med bästa vännerna, ivrigt pratandes om snyggaste killen, när vi skulle ses, vad vi skulle klä oss i, eller vilken lärare som hade mest grus i underlivet. Nu kommer snordyvlarna på led. Fem stycken. Den ena lyssnar på musik. Den andra pratar i telefon, den tredje sms:ar, den fjärde spelar något tramsigt skit som kallas ”angry birds” och den femte passar inte in eftersom den jäkla muppen har en kass telefon utan appar. Vederbörande fikar säkert vid hemkomsten.

 

Samma sak inträffar vid fikan med den unga människan. Först var det kutym att stänga av sin telefon när man umgicks med någon eller var upptagen. Idag är det döden. Vad fan? Stänga av?? Lägg ner! Tänk om någon facebookar något viktigt. Glöm att man vill missa om en av ens 580 vänner (av vilka man egentligen känner 20) har checkat in på något ställe man inte hört talas om!!! Sedan var det kutym att stänga av ljudet på telefonen. Dvs att man kan drabbas av föregående katastrof. Man MÅSTE ha telefonen igång och man måste svara. Ok. Kan man tycka. Om man vill. Men det finns ingen värre förolämpning än när man sitter och berättar om den värsta katastrofen i livet, någon plockar upp telefonen, man väntar sig som den väluppfostrade människa man är, att det säkert är något viktigt, och personen stirrar framför sig och säger ”Näääh? Sa hon? Kom igen!!!”  Allt detta sker givetvis under en fika som man inte egentligen vill trycka i sig. Fikan är äcklig och alldeles för dyr. Man bara vet att den legat framme alldeles för länge och att priset är helt sjukt. Men man sitter där som den idiot man är och känner att man ju ändå fikar en skvätt. Man är någon. En del av samhället. Inte en sådan jävla tönt som promenerar eller hänger i soffan och pratar skit. Bara man har munnen full av socker och en dyr telefon (som har längre avbetalningstid än garanti) i handen….Då är man hemma i 2011. Och det är ju viktigt. Ni vet varför!

Publicerat i Blog. Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Lämna Trackback.

5 Responses to Fan vad moderna vi är!

 1. TeresaBeth säger:

  Förr i tiden förstod jag inte det här med att fika, fast nu snackar vi för typ 10 år sedan. Det kanske inte var riktigt lika mycket hets då. Eftersom jag inte dricker kaffe så har jag väl blivit lite efterbliven som inte hängde på caféer efter att skolan var slut. Som tur är har jag inte så många vänner så jag blir inte övergödd av all fika nu heller, men visst blir det en fika med karln min då och då :-)

 2. MG säger:

  Spot on där!

 3. Anna säger:

  Du har så rätt. Och du är bättre än på Familjeliv.

 4. Camilla säger:

  Angående fika vill jag citera en god vän till mig:
  ”Hur kan man sitta och fika hela tiden? Dyrt är det och blir det bara skit av det.”

 5. andre säger:

  Du är fan nästan argare än vad jag är. Jag gillar det!

  Har själv aldrig orkat starta en blogg där jag kan vara förbannad, blir bra ventil att få följa din.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.