Man ska ha husvagn…

…eller? Varför ska man det? Husvagnsmänniskorna är ett släkte som förbryllar mig åt både höger och vänster. Hur mycket kan man egentligen vantrivas i sitt eget hem? Ganska mycket tydligen. Husvagnsmänniskorna myser redan i april eftersom det då börjar närma sig semester. Men de väntar ändå tills temperaturen kryper upp mot 30 grader så att husvagnen garanterat är ca 50 grader varm och gemytlig att nanna i. De plågar sin omgivning med att berätta om sina husvagnsbravader och fantastiska upplevelser och likt jehovas försöker de frälsa bekanta och vänner med denna underbara ”kultur”.

Så blir det äntligen dax! Solen gassar och semestern har kommit. Nu ska man alltså ta allt man har i hemmet och packa ner det i resväskor. Resväskorna får inte plats någonstans eftersom allt från spaghettihåven till tv-apparater och alla möjliga moderna bekvämligheter måste följa med. Hur ska man annars stå ut med den förbannade kokvagnen? Man åker inte till ett mysigt ställe i skogen där man kan njuta av naturen och komma bort från vardagens skrik och skrän. Nej nej. Man bokar en plats på en camping. Så att man kommer så nära en miljard andra ”semesterfirare” som möjligt. Det är ju så trevligt att umgås med de andra på campingen! Där har man ju varit i många herrans år och man känner både Kaj-Ove på hörnet och Maggan och Berit vid kiosken! Jättetrevliga människor som man INTE vill umgås med. Man ska bara vara på samma ställe och kräva privatliv!

Väl framme på campingen ska man låtsas att det är en fröjd att försöka klura ut hur elen fungerar, vilka de nya grannarna är (de ser lite suspekta ut och är säkert ryska knarklangare eftersom de inte varit på campingen innan. Usch) och hur fan man ska sätta upp myggnätet i dörren! Varför man ska ha myggnät framför husvagnsdörren är ett mysterium. Det är helt onödigt eftersom man omedelbart slår upp ett stort tält framför husvagnen. Den är ju för liten att bo i det fattar vem som helst! Det behövs alltså ett stort tält. I detta tält placerar man sedan en massa plastmöbler. Bord och stolar som ingen människa begriper hur man fick dit? Helt plötsligt bara finns det ett helt vardagsrum i den vane husvagnsmänniskans vardagsrumstält!  Tv:n måste man också koppla in. Vad ska man annars göra på semestern?? Jo, man ska givetvis vara ute. Men det vore en fullkomlig katastrof om man inte hade tv eftersom grannarna har med sig en. Och ve och fasa om de skulle få för sig att man hade en sämre tältmiljö. Det får bara inte hända!

Så nu har husvagnsmänniskorna smällt upp hela sitt hem på framsidan av husvagnen och på så vis lyckats värja sig från eventuella misstankar om att de på något vis skulle vara sämre än någon annan. Att de har en mindre vagn än ”Lars von Plåtvagnshufvud” mitt på campingen gör däremot inget. Den vane husvagnsägaren är nämligen full av slagkraftiga försvarsmekanismer som övertygar honom om att herr ”Plåtvagnshufvud” är olycklig och behöver bevisa något! (Här har han själv helt glömt bort sitt eget onödiga tält och sin tv)

Nu vill man såklart inte vara inne i husvagnen och absolut inte i tältet. Det är nämligen alldeles för varmt och klibbigt! Man ska vara ute på semestern. Ska man vara ute behöver man en trädgård. Det är nämligen ca 70 mil till närmsta strand eftersom det är alldeles för dyrt att hyra en campinplats nära. Ska man vara ute behöver man en trädgård! Den man hade hemma dög inte. Så nu tar den vane husvagnsmänniskan fram ett staket. För att markera ”sin tomt” och göra fullkomligt klart för övriga husvagnsgrannar vart gränsen går! Han smäller sedan upp detta staket omsorgsfullt  och noga på ett lite obehagligt härskarvis som får en att ofrivilligt vänta på skylten ”Arbeit macht frei” innan han ser sig omkring och konstaterar att gräsmattan under inga som helst omständigheter duger åt hans standard. Så nu har han alltså inte bara fixat en trädgård, ett vardagsrum och en tomtgräns. Nu har han snart rullat ut någon form av plastgräsmatta framför tattartermosen.

Nu skulle man kunna tycka att det räcker. Men icke! Det är ju avskyvärt att sitta i solen när man är utomhus. I juli. På solsemestern. Innan man vet ordet av har husvagnsägaren monterat upp någon form av markis som stänger ute allt solljus och lika snart står det ännu fler möbler (hur tusan dyker alla möbler upp ur den gamla volvon som håller på att rosta sönder??) på plastmattan.  NU är han klar. Nu har han ett stort tält, en fin inhägnad trädgård och i mitten en liten plåtvagn som skrämt står i skuggan av allt det andra. Vad gör man då nu om man är husvagnsägare? Jo, man blir hungrig. Grillen står givetvis framme. Den är ju finare än Berras grill och Berra ska inte tro att han är något!

Vad ska man då välja om man får välja mellan sin nymontrade trädgård,  sin stekheta plåtvagn eller ett tält med tv? Man går till kiosken! Väl framme vid kiosken äter man sin första semestermiddag i form av en tjock korv med ett kg senap och rostad lök. Man sköljer ner med en mjukglass och sedan blir man lite förvånad över att man mår dåligt. Men den vane husvagnsägaren fruktar inget. Han har nämligen en porslinshink som leder ner i en påse, i vilken han kan göra sina behov bakom en papperstunn dörr!  Det är dax att gå tillbaka till husvagnen och ”göra kväll”. Detta gör man bäst genom att sätta sig i sin ”trädgård” med en fin drink a´la´vodka och varm blandsaft. ”Detta är livet” tycker semesterfiraren. Själv tycker jag att det påminner mer om en plågsam död. Saftdrinken blir 12 och det med rätta. Man kan nämligen omöjligen somna i bastuvagnen. Man måste helt enkelt däcka för att slippa vara vid medvetande en stund.

Morgonen kommer tidigt för husvagnsliraren. Klockan 04 vaknar han av att de första solstrålarna kittlar hans halvt medvetslösa kropp. Svetten klibbar, huvudet dunkar och världen är underbar. Synd att det inte finns någon kall dricka att skölja ner bakfyllan med kanske men snart är det kväll igen!

Vid detta laget har man kommit fram till det man kallar för ”kvalitetstid tillsammans”. Det innebär att man väcker sin partner. Tillsammans rotar man sedan igenom allt bagage man har med sig för att försöka hitta matchande träningsoveraller.  Helst blå och vita. Men huvudsaken är att de matchar. Sedan sticker man fötterna i matchande ”badskor” och beger sig mot de gemensamma duscharna. Det är fint att vara tillsammans. Vid duscharna står man sedan i kö för att komma till, släppa en polett i ett äckligt hål och fröjdas bland vårtor och könshår som simmar ikapp på golvet. Det ÄR fint att vara tillsammans! Sedan borstar man tänderna med sina husvagnsgrannar så att man kan prata skit om någon på marschen tillbaka till kastrullen. Allt sker med ett leende på läpparna eftersom det är görviktigt att ingen tror att man inte älskar sin semester. Tillsammans.

Väl tillbaka i vagnen konstaterar man att klockan nu är 07.30 och att det kommer att bli en varm dag. Faktiskt så varm att det är orimligt och olidligt att stanna på campingen. Man låser då husvagnen (i vilken man har en kastrull och ett par svettiga strumpor eftersom allt annat står i vardagsrumstältet utan lås) och beger sig till något ställe på vilket man kan andas. Gärna med ac. Helst frysdisken på ica.

Att det skulle vara mer avslappnande och förmodligen billigare att bara boka ett hotellrum med närhet till stranden eller helt enkelt stanna hemma med en kall öl i näven….det har aldrig slagit husvagnskungen. Det är inte möjligt. På semestern ska man vara tillsammans. Ute. Ifred.  Det är viktigt.

Jag kan med största sannolikhet säga att vi inte kommer att bli husvagnsgrannar någon gång inom en snar framtid. Jag har för mycket att leva för!

Publicerat i Blog. Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Lämna Trackback.

5 Responses to Man ska ha husvagn…

 1. Tildaf säger:

  Jag har ingen erfarenhet av att campa i husvagn mer än då jag på uppmaning av min mor som tonåring var på ”hitta någon att be gud om ursäkt för att man legat med innan äktenskapet”-läger för frireligiösa ungdomar, även kallat Hampeveckan, och behövde nått att sova i. Ändå lider jag av ett väl rotat förrakt för husvagnscamping som företeelse. Jag förstår liksom verkligen inte grejen! Som jag har förstått det går det till ungefär som du skrivit i detta inlägg och för mig låter det mer som en förklaring av det hemska ställe Hitler hamnade på efter döden än som semester.

 2. Mariohn säger:

  Alldeles precis! Jag frågar mig gång på gång hur i helskotta man kommer fram till beslutet att ens sticka iväg. Liiiite förståelse har jag för den som drar iväg för att fiska och vara ensam i skogen om man nu lider av sådana intressen. Men att helt frivilligt förflytta hela sitt hem till en hemsk plats och sedan försöka undvika den…Det är mycket märkligt. Mycket.

 3. Laila säger:

  Men kära du…
  Tack för ett underbart härligt skratt! :-)

 4. Anonym säger:

  Du måste vara en mycket svartsjuk och trasig människa som inte har annat för dig än att klanka ner på andra! Varför bryr du dig ens så mycket om hur folk väljer att spendera sina dagar?! Låt folk fika och bo i husvagn hur mycket dom vill och se till att lägga din energi på dig själv och det du gillar så ska du se att du kommer bli en mycket lyckligare människa som inte går runt och stör sig på allt! :)

 5. Mariohn säger:

  Jag är väldigt svartsjuk. Egentligen önskar jag att jag hade råd med en husvagn och lite fika. Attans att det skiner igenom så. Där fick du mig :-/ Din kommentar har motiverat mig. Jag kommer nu att ändra på mig. Tack Anonym <3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.